Fågelskådning

Möt det rika fågellivet i Ammarnäs 2024

En ljungpipare spanar ut över deltat
Foto: Hans Lindborg

Ornitologi

Tyvärr är alla platser bokade på årets exkursioner. Vi beklagar naturligtvis detta men tiden och våra resurser är begränsade varje år. Föranmäl gärna ditt intresse inför 2025!

Fågelskådning

Juni 2024
Följ med på en inspirerande fågelskådarhelg i Ammarnäs och få en exklusiv möjlighet att se den sällsynta och hotade fjällgåsen mellanlanda på sin väg till häckningsplatserna i fjällens otillgängliga våtmarker. Vi möter dessutom bergänder, fjällvråkar, blåhakar, appsparvar, lavskrikor och mycket mer. Maten som avnjuts är lokalproducerad från lokala företag där ren och fjällfisk från Fjällvilt är huvudingrediens.

Fågelsafarins guider är Nisse Karlsson och Christer Olsson. Nisse är en rutinerad researrangör och med en lång erfarenhet av Ammarnäsområdets fågelliv. Christer har varit fågelguide och hållit fågelföredrag i 30 års tid, samt gett ut boken ”Västerbottens Fåglar” tillsammans med Jörgen Wiklund.

Dag 1
Incheckning på Guidecenter i Ammarnäs där lunch serveras kl 13:00. Ni hälsas välkomna av våra fågelguider Christer Olsson och Nisse Karlsson. På eftermiddagen bestiger vi Potatisbacken och spanar ut över det fågelrika deltat och gör sedan en tur i Ammarnäs omgivningar. Middag på Guidecenter.

Dag 2
Efter frukost beger vi oss mot fågeltornet i Ammarnäsdeltat, där de sällsynta fjällgässen betar på de gamla raningarna. Vi möter våtmarksfåglar som alfågel, bergand, rödbena, gluttsnäppa och silvertärna. Därefter lunchpaus, följd av eftermiddagsexkursion. Christer och Nisse berättar gärna det du vill veta om fåglarna vi ser. Middag på Guidecenter.

Dag 3
Efter frukost går färden mot den stora och fågelrika sjön Tjulträsket. Där möter vi änder och vadare, flera tättingar som lappsparv och blåhake samt ev. rovfågel. Lunchpaus och sedan eftermiddagsexkursion. Avslutningsmiddag på Guidecenter.

Dag 4
Här har vi avsatt en förmiddag för fria aktiviteter, som att än en gång besöka fågellokaler som du vill se en andra gång, eller varför inte besöka en sameslöjdare eller den lokale viltköttsproducenten i byn. Fritt val! Kl 11 00 Brunch. Därefter avslutning och hemfärd – eller stanna kvar för egna aktiviteter.

Pris
5 995 kr/person som betalas på plats. Vandrarhemsboende (medtag sänglinne, handduk). I priset ingår boende, samtliga angivna måltider på Guidecenter eller ute i fält och fågelguider. Urstädning görs av deltagaren själv, eller mot avgift.

Deltagarinfo
Arrangemanget är både för nybörjare och mer erfarna som under sakkunnig ledning vill upptäcka de intressanta fåglar som ses i Ammarnäs. Deltagarantal: Max 12 personer. Deltagaren ordnar själv transport till och från Ammarnäs (ingår ej i priset). Samåkning i bilar kan troligtvis ordnas.

Guider
Nisse Karlsson jobbar vid Naturskolan i Umeå och har en mycket lång erfarenhet av fjälltrakternas och främst Ammarnäsområdets fågelliv och är mångårig researrangör, samt Christer Olsson, Umeå, som varit fågelguide och hållit fågelföredrag i 30 års tid samt gett ut boken "Västerbottens fåglar" med fotografen Jörgen Wiklund. Anmälan och frågor till: Nisse Karlsson: Nils.Karlsson@nikan.se tel 070-698 64 88 eller Christer Olsson: olssoncito@hotmail.com tel 070-372 79 35.

Infoblad 2024:
Informationen är inte tillgänglig